wtorek, 13 grudnia 2011

Ciasto marchewkowe, omlet z jabłkowym musem, zapiekanka





Zapiekanka 110 kcal:
- kromka chleba tostowego lub pół grahamki (~70)
- łyżeczka pikantnego keczupu lub sosu (~20)
- szczypta ziół
- plasterek sera linessa (~20)
Pieczywo smarujemy keczupem, posypujemy ziołami, nakładamy ser (można dodać chudą szynkę) i pieczemy na grillu elektrycznym lub w mikrofalówce.


Omlet z musem jabłkowo cynamonowym 145 kcal

- jabłko (~40)
- 2-3 łyżki mąki żytniej (~70)
- białko jajka (~20)
- słodzik (3-4 tabl)
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka syropu "jabłko z cynamonem" łowicz* (~15)

Białko ubijamy i dodajemy mąkę, jabłko scieramy na tarce i gotujemy w małym garnuszku ze słodzikiem, cynamonem i syropem przez 5-10 minut. Omlet polewamy gotowym musem.


Ciasto marchewkowe. Cała forma=460 kcal Porcja=25,5 kcal- 2 żółtka (~120)
- 3 białka (~40)
- 3-4 duże starte marchewki (~40)
- 1 starte jabłko (~40)
- mąka żytnia, ok 7-8 łyżek (~220)
- kropelka aromatu waniliowego
- 20 tabl słodzika
- łyżka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia

Ubijamy jajka, dodajemy do nich słodzik, aromat, cynamon, mąkę i proszek do pieczenia, całość miksujemy na gładką masę (niezbyt rzadką! w razie potrzeby można dodać jeszcze mąki). Do ciasta dodajemy starte marchewki i jabłko i wlewamy do formy. Moja jest gumowa, jeżeli pieczecie w metalowej obłóżcie ją sreberkiem, aby ciasto nie przywarło. Pieczemy w 180-200 stopniach przez 45-60 minut.




3 komentarze:

  1. kocham ciasto marchewkowe a twoje wyglada smakowicie :) chyba kiedys wyprobuje :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ale co z tym omletem ? usmazyc na teflonie czy te bialka z maka mam dodac do garka gdzie sa te jablka ??????

    OdpowiedzUsuń
  3. Białko z mąką smażymy na teflonie i na gotowy omlet wylewamy mus.

    OdpowiedzUsuń