W związku ze zbliżającymi się świętami postanowiłam przedstawić wam kilka propozycji świątecznych potraw w zdrowszej wersji. Będę dodawać po 1-2 przepisy, bo na dodanie jednorazowo większej ilości niestety nie mam czasu. W dzisiejszej notce pierogi - uwielbiane danie, które można przyżądzać nietylko na święta. Jak wiecie ciasto jest raczej tradycyjne, ale na nadzienie istnieje mnóstwo wariantów. Osobiście lubię i te na słodko i te nieco pikantniejsze. Przedstawię wam kilka opcji, może któraś z nich was zainspiruje do przygotowania sobie dodatkowego świątecznego dania.
CIASTO NA PIEROGI:
- szklanka mąki żytniej
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka oliwy
Z podanych składników ugniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota na najwolniejszych obrotach. Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek i szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrajamy krążki, poczym dodajemy nadzienie i zaklejamy.
NADZIENIA:
1. Nadzienie z białego sera:
Kostkę chudego twarogu mielimy, dodajemy do niej 3/4 małego jogurtu naturalnego i słodzik, można dodać wybrany aromat, np waniliowy.
2. Pikantne nadzienie mięsne:
Mielimy 100g piersi z kurczaka i 100g cielęciny, mięso łączymy ze sobą, przyprawiamy pieprzem, papryką, ziołami lub innymi przyprawami wg uznania.
- szklanka mąki żytniej
- szklanka gorącej wody
- łyżeczka oliwy
Z podanych składników ugniatamy ciasto ręcznie lub za pomocą robota na najwolniejszych obrotach. Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek i szklanką lub innym okrągłym naczyniem wykrajamy krążki, poczym dodajemy nadzienie i zaklejamy.
NADZIENIA:
1. Nadzienie z białego sera:
Kostkę chudego twarogu mielimy, dodajemy do niej 3/4 małego jogurtu naturalnego i słodzik, można dodać wybrany aromat, np waniliowy.
2. Pikantne nadzienie mięsne:
Mielimy 100g piersi z kurczaka i 100g cielęciny, mięso łączymy ze sobą, przyprawiamy pieprzem, papryką, ziołami lub innymi przyprawami wg uznania.
3. Mus jabłkowy:
Dwa duże jabłka obieramy ze skórki i kroimy na drobną kostkę, gotujemy w małym garnku ze słodzikiem i cynamonem, można dodać również jakiś syrop, np jabłko z cynamonem Łowicz lub łyżeczkę miodu.
4. Nadzienie twarogowe z bakaliami:
Mielimy 200g chudego twarogu, dodajemy 2 duże łyżki jogurtu naturalnego, 3-5 tabl słodzika i pokrojone w kostkę suszone śliwki, morele, rodzynki wg uznania.
Porcja 100g pierogów ma przeciętnie 200-300 kcal, zależy od nadzienia,
ale dobierając odpowienie składniki i zastępując mąkę pszenną żytnią napewno od nich nie utyjecie! :)
Właśnie czegoś takiego oczekiwałam... DZIĘKUJE! :*
OdpowiedzUsuńile powinno się je gotować?
OdpowiedzUsuń7-9 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody :)
OdpowiedzUsuń