poniedziałek, 19 grudnia 2011

Kluski z makiem

Jedną z tradycyjnych świątecznych potraw są oczywiście kluski z makiem. Jem je od lat i nie wyobrażam sobie kolacji wigilijnej bez nich, powiem wam szczerze, że wersja, którą wypróbowałam z mamą w ubiegłym roku jest jeszcze lepsza! Zamiast zwykłego makaronu kupiłyśmy makaron razowy Lubella, oczywiście ze względu na dietę, co okazało się dobrym wyborem. Do makaronu dodałyśmy jogurt z makiem i cukrem. W sumie to był pomysł mojej mamy, jestem jej za to bardzo wdzięczna. Zamiast cukru można oczywiście dodać słodzik, ale rok temu dodawałam go jedynie do kawy i herbaty, nie do potraw. Jeśli nie jesteście zwolenniczkami słodzika można go zastąpić miodem (najzdrowszy jest lipowy).

Tak więc do przyrządzenia klusek z makiem potrzeba:

- 200g makaronu razowego
- duży jogurt naturalny
- mak
- cukier/słodzik/miód

1 porcja (z 50g makaronu) ma ok 365 kcal



2 komentarze:

  1. i jeszcze trzeba dolozyc bakalie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. może dodasz jakiś dietetyczny przepis na ciasteczka korzenne lub cynamonowe?

    OdpowiedzUsuń