niedziela, 22 stycznia 2012

Kluski waniliowe & Twarożek serniczkowy

KLUSKI WANILIOWE 255 kcal
- 100g chudego twarogu (90 kcal)
- 1/2 danio (85 kcal)
- kropelka aromatu waniliowego
- 2 łyżki mąki żytniej (70 kcal)
- pół białka (10 kcal)
- 2 tabl słodzika

Twaróg rozgniatamy widelcem na gładką masę, dodajemy do niego białko i ponownie gnieciemy, dodajemy 1/4 serka danio, kropelkę aromatu, słodzik i mąkę. Wszystko mieszamy do powstania gładkiego ciasta, z którego będzie można lepić kluski. Formujemy je w dowolnym kształcie i wrzucamy do wrzątku, gotujemy 5-10 min po wypłynięciu i wyciągamy na talerz, pozostałą 1/4 danio możemy wykorzystać do polania klusek jako sos waniliowy. Smacznego!


TWAROŻEK SERNICZKOWY
- chudy twaróg (tyle, na ile macie ochotę)
- trochę danio ( 3-4 łyżeczki)
- 2 tabl słodzika
- rodzynki

Rozgniatamy twaróg, słodzimy słodzikiem, dodajemy danio (lub inny serek waniliowy), mieszamy dokładnie i wrzucamy rodzynki. Smacznego!

4 komentarze:

  1. mam ochote na te kluseczki ! ;3 musze wyprobowac jak najszybciej ten przepis ! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego mi sie kluski rozpadaja?

    OdpowiedzUsuń
  3. one wgl nie wychodza z tego przepisu !

    OdpowiedzUsuń