OMLET:
- 25g chudego twarogu (22)
- 2-3 łyżeczki otrębów owsianych (40)
- łyżka mąki żytniej (30)
- białko (20)
- odrobina wody
- 5 tabl słodzika
- suszone owoce (ja dałam: morelę, śliwkę i żurawinę) (13)
- kropelka aromatu waniliowego
Otręby wsypujemy do szklanki, zalewamy wrzątkiem i przykrywamy talerzykiem. Twaróg rozgniatamy w miseczce widelcem a potem łyżką na gładką masę, dodajemy białko, mąkę, wodę. słodzik i aromat. Kroimy owoce na małe kawałki i wrzucamy do ciasta, gdy woda wsiąknie w otręby również je dodajemy. Całość delikatnie mieszamy. Smażymy na teflonie, polecam go zwilżyć lekko oliwą, nie trzeba jej wylewać. Może się wam trochę rozwalić na suchej patelni.
Przed smażeniem potraw, które mogą się przyklejać przecieram patelnię wacikiem nasączonym oliwą, aby nic nie przywierało. Nie trzeba wylewać jej na patelnię, wystarczy raz przetrzeć :)
Polałam omlet 1/3 jogurtu naturalnego ze słodzikiem.
Na środek dodałam łyżeczkę marmolady i posypałam delikatnie musli.
Omlet 125 kcal + dodatki 75 kcal
Genialny przepis, omlet wygląda przepysznie. Spróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńejj a bialko ubite? bo czesto wlasnie nie piszesz
OdpowiedzUsuńJak nie piszę to znaczy, że nie ubijam go :)
OdpowiedzUsuńjest przepyszny, smakuje jak drożdżówka z owocami; ) ja niestety nie użyłam mąki żytniej a pszenno-żytniej
OdpowiedzUsuń