poniedziałek, 7 listopada 2011

Marchewkowe placki.. pycha! :D

Placki marchewkowe:
- 1 żółtko (60)
- 2 białka (2x20)
- 2,5 łyżki mąki żytniej (75)
- 2 małe marchewki (30)
- płaska łyżeczka cynamonu
- 2 kropelki aromatu waniliowego
- 5 tabletek słodzika
- trochę mleka (25)

Marchewki ścieramy na tarce na grubych oczkach. Żółtko z białkiem porządnie miksujemy, dodajemy do nich słodzik, cynamon, aromat waniliowy, mąkę i mleko. Wszystko razem miksujemy na gładką masę. Konsystencja powinna wyjść trochę rzadsza niż na naleśniki. Do ciasta dodajemy startą marchew i wszystko razem mieszamy. Smażymy z obu stron na teflonie, na niezbyt dużym ogniu, żeby placki nie były surowe w środku i nie spaliły się.

Porcja ze zdjęcia ma 230 kcal! :)






*Placki zawierają wszystkie niezbędne wartości odżywcze (białko, błonnik, węglowodany złożone), które są wskazane przy odchudzaniu :) Nie zawierają cukru ani tłuszczu (jedynie ten, który jest zawarty w żółtku)

6 komentarzy:

  1. a można je robić bez słodzika, cukru i bez aromatu? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile dokładnie tego mleka? Muszę koniecznie wypróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  3. i jeszcze jedno pytanie. Żółtka zmiksować razem z białkami, czy osobno białka , osobno żółtka?

    OdpowiedzUsuń
  4. 1. można zrobić bez cukru, słodzika i aromatu, ale nie będą chyba minimalnie mniej smaczne :D
    2. mleka dodaję ok 3-4 łyżki
    3. żółtka miksować razem z białkami, ciasto będzie dość puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dzisiaj robię je sobie na obiad! :D
    coś mi się zdaje, że będą pycha

    OdpowiedzUsuń
  6. czy zamiast marchewki można dodać jabłko ? ;P

    OdpowiedzUsuń