niedziela, 30 października 2011

Kurczak z brokułem

Kurczak z brokułem:- filet z piersi kurczaka (100 kcal)
- brokuły (50 kcal / 100 g)
- przyprawy

1. Gotujemy wodę, w której będziemy gotować brokuła.
2. Kroimy brokuła na dość drobne części, żeby mógł się wymieszać z kurczakiem na talerzu.
3. Gdy woda będzie wrzeć wkładamy do niej brokuła.
4. W między czasie kroimy mięso na drobne części (takie na jeden kęs)
5. Przyprawiamy kurczaka (ja użyłam przyprawy do kurczaka po węgiersku i pieprzu, taki najbardziej mi smakuje) i smażymy na teflonie bez tłuszczu, mieszając drewnianą łyżką aby się nie przypalił i był obsmażony z każdej strony.
6. Wyciągamy i odsączamy brokuła, nakładamy na talerz.
7. Ściągamy mięso z patelni i również kładziemy na talerz.

Jest to przepis z serii "bardzo zdrowy obiad" i jak zauważyłyście bardzo niskokaloryczny. Zawiera dużo białka, żelaza, witamin, więc uchroni nas przed anemią. Myślałam, że gotowanie zajmie mi dłużej, ale całość robiłam przez jedyne 20 minut :)


3 komentarze:

  1. nie mowi sie bokułem i brokuła

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne jest to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale smacznie wygląda. dzisiaj zrobię. ( :

    OdpowiedzUsuń