piątek, 14 października 2011

Szarlotka na zimno



Składniki:
- 5 średnich jabłek
- mały jogurt naturalny
- żelatyna
- aromat waniliowy
- słodzik/cukier
- łyżka otrębów
- cynamon

Część z jogurtem:
1. W odrobinie wody rozpuszczamy łyżeczkę żelatyny
2. Do jogurtu dodajemy słodzik, aromat, cynamon i otręby
3. Gdy żelatyna ostygnie mieszamy ją z jogurtem (może się wydawać za rzadkie, ale zsiądzie się w lodówce)
4. Małą blachę wykładamy papierem do pieczenia (ja wybrałam sreberko)
5. Masę jogurtową wylewamy na spód blachy a na wierzch kładziemy bardzo cieńko pokrojone jabłka (okręgi lub paski) i wkładamy całość do lodówki

Część z musem jabłkowym:
1. Jabłka obieramy ze skóry i ścieramy na grubych oczkach
2. Połowę jednego z jabłek kroimy w kostkę
3. Starte jabłka gotujemy ze słodzikiem i łyżeczką cynamonu tak by powstał mus jabłkowy. Do gotującego musu dodajemy jabłka pokrojone w kosteczkę
4. W odrobinie wody rozpuszczamy czubatą łyżeczkę żelatyny i po rozpuszczeniu dodajemy do musu.
5. Odstawiamy do wystygnięcia

Gdy część jogurtowa się zsiądzie pokrywamy ją wystudzonym musem jabłkowym. Przykrywamy folią, wkładamy do lodówki i czekamy aż będzie gotowa :) Ja wsadziłam ciasto do lodówki między 12:00 a 13:00 i po 16:00 było już gotowe do jedzenia :)
Cała blacha ma 310 kcal, jedna porcja 38,5 kcal.



3 komentarze:

  1. Ile słodzika dodawałaś? :)
    I to na wierzchu, białe, to jest ta masa jogurtowa?

    OdpowiedzUsuń
  2. PODPISUJ ŻE INSPIRUJESZ SIĘ PRZEPISAMI. :) NIE LUBIĘ GDY KTOŚ UŻYWA MOICH I NIC NIE MÓWI. :3

    OdpowiedzUsuń
  3. O, i jeszcze jedno pytanie: jeśli używałabym cukru zamiast słodzika-ile mniej więcej?

    OdpowiedzUsuń