niedziela, 9 października 2011

Jabłkowe przekąski


1. Jabłko w jogurcie z cynamonem.

 

Kroimy jabłko w kostkę i wsadzamy do miseczki.


Polewamy jogurtem naturalnym. (1/2 małego opakowania)


Posypujemy cynamonem z cukrem bądź słodzikiem.


2. Suflet jabłkowy



Składniki:
1 duże jabłko
25 ml wody
kropla ekstraktu migdałowego
1,5 łyżki cukru
2 białka dużych jajek

Wykonanie:
Wodę wlać do garnka, dodać obrane, pozbawione ogryzka i pokrojone w kostkę jabłko. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 6-8 minut pod przykryciem. Kiedy jabłko będzie miękkie, dodać cukier i ekstrakt migdałowy, zdjąć z palnika, ostudzić. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę, a nastepnie wymieszać z musem jablkowym. Masę przełożyć do małych kokilek i zapiekać 15 minut w temperaturze 220 stopni C. Podawać na ciepło.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz