sobota, 29 października 2011

Puszyste placuszki

Wpadłam ostatnio na pomysł, żeby zrobić placki i zamiast dodać do ciasta plasterki jabłek dodać je drobno starte. Pewnie ktoś już wymyślił takie placki, muszę przyznać są to najdelikatniejsze placki jakie jadłam! Poprostu rozpływały mi się w ustach :)

Ciasto:- 1 żółtko
- 2 białka
- 4 płaskie łyżki mąki żytniej (ja mam typ 720, jest moim zdaniem najlepsza)
- troszkę mleka
- słodzik
- cynamon
1. Ubijamy porządnie żółtko z białkami! Dzięki temu placki będą puszyste.
2. Dodajemy stopniowo mąkę i mleko, cały czas miksując.
3. Słodzimy i dodajemy cynamon.

Na dużych oczkach tarki ścieramy jabłko, dodajemy je do miski z ciastem. Łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką. Smażymy na teflonie bez tłuszczu.



Całość ma 260 kcal, jeden placek = 20 kcal



1 komentarz: