Wpadłam ostatnio na pomysł, żeby zrobić placki i zamiast dodać do ciasta plasterki jabłek dodać je drobno starte. Pewnie ktoś już wymyślił takie placki, muszę przyznać są to najdelikatniejsze placki jakie jadłam! Poprostu rozpływały mi się w ustach :)
Ciasto:- 1 żółtko
- 2 białka
- 4 płaskie łyżki mąki żytniej (ja mam typ 720, jest moim zdaniem najlepsza)
- troszkę mleka
- słodzik
- cynamon
1. Ubijamy porządnie żółtko z białkami! Dzięki temu placki będą puszyste.
2. Dodajemy stopniowo mąkę i mleko, cały czas miksując.
3. Słodzimy i dodajemy cynamon.
Na dużych oczkach tarki ścieramy jabłko, dodajemy je do miski z ciastem. Łączymy ze sobą delikatnie mieszając łyżką. Smażymy na teflonie bez tłuszczu.
wlasnie je jadlam na sniadanie ! :)) pycha <3
OdpowiedzUsuń